Interieurstijlen

Wil je meer weten over de verschillende interieurstijlen die er zijn? Wij vertellen je welke woonstijlen er populair zijn en geven je er een impressie van. Je hebt de volgende interieurstijlen:

Bohemian interieurstijl

De eerste interieurstijl is een meer avontuurlijke en spannende stijl. Het wordt uitgedrukt door kleuren, patronen of ontwerpen (dessins). Dit interieur is anders dan andere interieurstijlen en je vindt hier veel nieuwe ideeën. Je vindt er ook veel vintage vondsten en details geïnspireerd op verre reizen. Dit wordt gecombineerd met kleuren als turkoois, geel, oranje en meer felle kleuren. Deze interieurstijl heeft grotendeels rustige kleuren waardoor het in balans kan blijven. Marokkaanse, Afrikaanse en Indiase prints, stoffen, aardewerk en borduurwerk zijn enkele van de meest herkenbare kenmerken van deze stijl. Ook hout(snijwerk) uit deze streken is populair.

Kleuren: kleurrijk, azuurblauw, groen- en geeltinten. Maar ook neutrale tinten om de rest te compenseren.

Materialen: hout, maar ook stoffen uit Marokko, India en Afrika (of andere verre landen), borduursels en aardewerk.

Botanische interieurstijl

Er zijn verschillende tinten groen – evenals vele andere natuurlijke elementen – in de botanische interieurstijl terug te vinden. Je ziet bijvoorbeeld veel gebruik van binnenplanten en plantaardige materialen terugkomen. Al deze materialen hebben hun eigen kwaliteiten en worden in verschillende situaties gebruikt. Hout is bijvoorbeeld geweldig op terrassen vanwege de duurzaamheid en het lage onderhoud. Rotan is veelzijdig voor allerlei toepassingen – meubels voor binnen of buiten, manden en fotolijsten enz. Wol zorgt voor warmte en comfort, terwijl riet een duurzaam materiaal is dat snel droogt na regen. Het is belangrijk dat het eindproduct er niet al te perfect uitziet, maar natuurlijk aanvoelt en er natuurlijk, ruw uit blijft zien. Sommige mensen creëren deze interieurstijl graag door aspecten van de buitenruimte naar binnen te halen.

Kleuren: groen, zwart, wit, grijs, houtkleuren en bruintinten.

Materialen: natuurlijke materialen zoals hout, riet, rotan, wol, beton, baksteen, metaal, kurk en touw.

Urban Jungle interieurstijl

Urban jungle is anno 2022 nog steeds een populaire stijl, vooral onder ontwerpers en homesteaders. Urban Jungle kan verschillende dingen betekenen voor verschillende mensen, maar de basis van deze trend zijn natuurlijke materialen met groene en aardse kleuren. Qua design denk je misschien aan veel planten, behang met palmbomenprint, rieten stoelen, rotan lampen, kurk en linnen.

Kleuren: Veel gebruik van groentinten en aardkleuren.

Materialen: Behang met plantenprint, rotan, riet, kurk, aardewerk, onbehandeld hout

Minimalistische interieurstijl

Minimalisme is een stijl van design en levensstijl zijn die al geruime tijd populair is. Het houdt de zaken meestal eenvoudig en neemt de meer onnodige, niet-essentiële aspecten weg. Minimalisme zie je vaak terug in onder meer architectuur, kunst en lifestyle.

De minimalistische interieurstijl lijkt sterk op de moderne interieurstijl: Er zijn verschillende overeenkomsten tussen de twee. In beide gevallen creëer je een minimalistische omgeving die alleen de belangrijke items in het zicht houdt. De kenmerken van minimalisme zijn vrij eenvoudig en bestaan uit strakke lijnen en een monochroom palet met een vleugje kleur. Minimalistische ontwerpen proberen meestal een open lay-out te behouden met veel natuurlijk licht dat binnenkomt. Sommige meubels zijn gekozen vanwege het functionele aspect en de rest is bedoeld als een opvallende toevoeging door textuur of vorm. Onnodige frivoliteit en decoratie passen hier niet bij.

Kleuren: Wit, zwart, grijs, eventueel ergens een opvallende kleur

Materialen: Beton, staal, grote ramen

Scandinavische interieurstijl

De Scandinavische stijl is basic & rustig, maar kan goed gecombineerd worden met een andere stijl. Dit is een zeer minimalistische vorm van interieurontwerp waarbij je alleen de essentiële meubels gebruikt. Het verschil met dit soort woonstijlen is echter dat zelfs kleine voorwerpen creatief worden gebruikt. Interieurdecoratie die vaak een zwart-wit kleurenschema gebruikt, zie het gebruik van licht hout of witte meubels. Qua kleurenschema’s kun je zowel natuurlijke tinten als zwart, grijs en gebroken wit gebruiken. Je vindt zachtere kleuren, zoals pastels, en ze kunnen worden gecombineerd met een warmere, fellere accentkleur. Duurzaamheid van materialen is erg belangrijk bij het kiezen van de juiste kleur.

Kleuren: veel wit en lichtere pastelkleuren. Dit kan gecombineerd worden met felle accentkleuren, natureltinten, grijs en zwart.

Materialen: natuurlijke, duurzame materialen zoals onbewerkt of blank hout, linnen, vilt, katoen.

Industriële interieurstijl

De materialen in deze industriële stijl zijn gemaakt om stoer te zijn, waarbij dingen als beton veel worden gebruikt. Je ziet het veel in deze specifieke stijl. Het geeft de kamer een industriële uitstraling die stoer en echt aanvoelen. Dit vertaald zich in materialen die geleefd hebben. Voorbeelden hiervan zijn het gebruik van oud hout, metaal, staal, bakstenen of beton. Je zult vaak merken dat donkere kleuren zoals zwart en bruin in een ruimte worden gebruikt, maar dan zal er ook veel wit gebruikt worden om het geheel niet te donker te maken. Veel huiseigenaren kiezen ervoor om met pijpen etc. in beeld te laten omdat ze passen binnen de ruwe, industriele stijl. Oude kranen, ramen of ornamenten mogen hierin behouden worden.

Kleuren: Donkere kleuren zoals bruin, zwart of donkergrijs. Gecombineerd met warme accenten van (versleten / oud) geel, oranje, bruin, rood en lichtere, rustgevende tinten wit of beige wit.

Materialen: Geleefde, verweerde materialen, zoals verroest metaal en baksteen met zichtbare voeg- of plamuurresten. Daarnaast gebruik van beton, grote glaspartijen en strakke lijnen.

Landelijke interieurstijl

Het doel bij het ontwerpen van een landelijk interieur is om het comfortabel en rustig te laten voelen. Een rustgevend interieurontwerp kan een warm kleurenpalet hebben dat ontspannend is, of de kamer kan gebouwd zijn rond natuurlijke materialen zoals hout en steen. Enkele andere ontwerpkeuzes die u zou kunnen overwegen, zijn verlichtingsopties die de ruimte groter doen lijken en meubeltypes die privéruimtes creëren om te lezen of te ontspannen. U zult de rust en stilte van het platteland voelen wanneer u een landelijk interieur binnenstapt. Mensen merken ook vaak dat deze interieurstijl stil, comfortabel en charmant is. Houten meubelen worden vaak gebruikt, omdat het een stevig materiaal is en goed aansluit bij de rustieke landelijke stijl. In een beperkte mate wordt er ook gebruik gemaakt van rotan, bijvoorbeeld in een poef of een lamp.

Kleuren: veel natuurlijke kleuren, denk aan bruintinten als taupe, zand, linnen, beige maar ook groen, grijs en grijzig blauw.

Materialen: Veel gebruik van hout, soms ook wat groffer hout. Ook zie je wol, linnen, gebreide items, katoen, vachten, grof geweven stoffen en natuursteen terugkomen in deze interieurstijl.

Design of moderne interieurstijl

Dit ontwerp wordt gekenmerkt door strakke lijnen. Deze stijl is rustig maar ook heel minimalistisch. Je ziet dat in de basis gekozen wordt voor neutrale kleuren zoals wit, zwart, grijs en beige. En denk voor decoratie aan accentkleuren zoals geel, rood of blauw. Wel belangrijk in de interieurstijl is dat je niet teveel accessoires er in plaatst. Focus op de belangrijke aspecten. Vermijd het gebruik van te veel kleine voorwerpen of versieringen en zorg ervoor dat er niet zoveel gebeurt in de ruimte. Focus in plaats daarvan op één groot design element. Dat schept een rustig gevoel en past bij de moderne woonstijl.

Kleuren: veel wit, zwart, beige  en grijs mogelijk afgewerkt in hoogglans. Voeg contrasterende kleuren toe aan uw kamer, zodat deze goed verlicht kan worden met natuurlijk licht. Accentkleuren zoals rood, blauw, oranje of geel kunnen je kamer energieker doen lijken.

Materialen: aluminium, kunststof, metaal, chroom, staal of glad leer.

Retro interieurstijl

De inspiratie van deze interieurstijl is de jaren 50 tot en met de jaren 70. Deze kleurrijke woonstijl kan je bijna het tegenovergestelde noemen van minimalistisch. Er worden veel retro en vintage objecten gebruikt. Deze producten hoeven niet perse uit deze tijd te komen, het kunnen ook meubels zijn die op deze tijd zijn geïnspireerd.

Kleuren: Gebruik van veel kleuren en patronen, denk aan oranje, groen, bruin, geel, olijfgroen, okergeel, smaragdgroen. Vooral de kleurcombinatie tussen oranje en bruin was zeer populair.

Materialen: Veel gebruik van hout, maar ook linoleum, vinyl en chroom. Qua stoffen was voornamelijk de Jeansstof vrij populair.

Romantische interieurstijl

In deze interieurstijl komen veel ronde en sierlijke vormen voor. Er wordt veel gebruik gemaakt van rustige en zachte materialen en kleuren. Een bekende kleur in de romantische woonstijl is roze. Het heeft veel weg van een klassiek interieur, echter wordt er veel gebruik gemaakt van brocante. Dit zijn charmante oude objecten, zoals porseleinen kopjes en oude doorleefde meubels met ronde vormen. Er is een focus op elegantie en luxe.

Kleuren: lichte en rustige kleuren zoals roze en pastelkleuren

Materialen: Zachte materialen en stoffen met brocante materialen, denk hierbij aan porselein, hout, linnen en fijn kant

Mid-Century Modern interieurstijl

Deze stijl is gebaseerd op veel iconische ontwerpers, zoals Arne Jacobson de gebroeders Eames en Richard Neutra. Deze interieurstijl bevat veel innovaties en creativiteit. Gegoten plastic, aluminium en plywood worden op een minimalistische manier met natuurlijke vormen omgezet naar een verscheidenheid in meubels en objecten. De meubels kunnen worden ingezet in meerdere interieurstijlen. Een bekend voorbeeld dis de Tulip chair van Eero Saarinen.

Kleuren: er is niet direct een kleur te noemen voor deze stijl, werd wordt er vaak gekozen voor eenvoud en minimalisme. Er zullen dus niet meer dan twee kleuren voorkomen.

Materialen: Gegoten Plastic, Aluminium en Plywood.

Shabby Chique interieurstijl

Deze interieurstijl is eigenlijk perfect imperfect. Het heeft veel overeenkomsten met de romantische interieurstijl. Er wordt veel gebruikt gemaakt van mooie en chique tweedehands producten. Het staat eigenlijk voor een combinatie tussen oud en nieuw. Gebruikersporen zijn juist hetgeen wat deze stijl zo mooi maakt. Gebeitste tafel, versleten bankjes en oude spiegels.

Kleuren: wit, ecru en pasteltinten.

Materialen: oudere luxe materialen, antiek en tweedehands.

Japanse interieurstijl

Als je een Japans interieur wil creëren, is respect voor ruimte een van de basisprincipes. Het is een minimalistisch design waarbij de lege ruimtes even belangrijk zijn als de meubels en elementen. Het creëert rust in huis en er worden veel natuurlijke materialen gebruikt. Er bevinden zich weinig versieringen en franjes in het interieur, het is belangrijk de inrichting simpel te houden. Het bekendste element zijn de kamerschermen die losstaand of als schuifdeur kunnen worden geplaatst. De naam hiervoor is Shoji of Fusuma.

Kleuren: neutrale kleurgebruik, dus: wit, zwart, bruin, grijs en antraciet komen veel voor. 

Materialen: Bamboe, rijstpapier, geperst rijststro, ruwe zijde, wol en katoen.

Indiase interieurstijl

Dit ontwerp wordt gekenmerkt door veel gebruik van kleuren en bepaalde motieven. De motieven zijn vaak abstract en afkomstig uit Perzië en omstreken. Paisley en Mandala patronen komen het vaakst voor. Er wordt in het interieur veel gebruik gemaakt van stoffen, die ook kleurrijk zijn en motieven bevatten. De houten meubels zijn vaak op een ambachtelijke manier uitbundig versiert. Deze interieurstijl brengt veel sfeer met zich mee.

Kleuren: Diep rood, fuchsia, kurkuma geel, smaragdgroen, indigo blauw, oranje, bruine oker, meekrap rood.

Materialen: Wol, zijde, glansstoffen, hout en katoen.

Marokkaanse interieurstijl

Ook in het Marokkaanse interieur komt een grote verscheidenheid en uitbundigheid van kleuren voor. De kleuren hebben vaak veel pigment en zijn zeer zuiver. Er is veel tegelwerk dat zowel op vloer als wanden wordt geplaatst. Meubelstukken die een Marokkaanse interieur kunnen bevatten zijn gekleurde poefs, Marokkaanse lampen en kussens. Er wordt ook veel gebruik gemaakt van goud en zilver.

Kleuren: kobalt-blauw, aquamarijn, turquoise, smaragd-groen, goud, zilver saffraan en karmijn-rood.

Materialen: goud, zilver, pleisterwerk, verscheidene stoffen en aardewerk

De Metropolitan interieurstijl

Deze interieurstijl haalt Hollywood in huis. Het is een combinatie van meerdere stijlen, waarbij er enkele opvallende interieurstukken aanwezig zijn. Deze interieurstukken worden door kleurgebruik nog meer geaccentueerd. Het is een interieur vol glitter en glamour. Dit kan snel te druk worden, waardoor het een van de lastigste stijlen is om goed in te richten. Een combinatie met rustige kleuren kan hierbij helpen. Over het algemeen kan het zorgen voor een warm en knus gevoel in jouw pand.

Kleuren: Opvallende kleuren in combinatie met minder opvallende kleuren, zodat bepaalde objecten meer opvallen.

Materialen: Veel vrijheid in materialen, maar een focus op glitter en glamour.

Feng Shui interieurstijl

De Feng Shui is meer dan enkel een interieurstijl, deze oude leer uit China heeft als doel om harmonie te brengen in huis of jouw bedrijf. Dit wordt gedaan door te focussen op de drie principes, om hiermee negatieve energie om te zetten naar positieve energie. Ten eerste is balans belangrijk, Yin en Yang. Dit doe je door tegenstellingen in huis in balans te brengen. Daarnaast moet het huis de vijf elementen bevatten. Deze moeten vloeiend in elkaar overgaan. Als laatste is het belangrijk dat Chi zo goed mogelijk door de ruimte kan stromen. 

Pop Art interieurstijl

Pop-art staat voor populaire kunst en is kunst met een knipoog. Dit komt ook tot uiting in dit interieur. Geometrische, glanzende en fluoriderende voorwerpen en meubels komen veel voor. Ook designer meubels en popart schilderijen kunnen niet ontbreken in dit interieur. 

Kleuren: heldere (soms fluorescerende) kleuren en contrasten.

Materialen: plexiglas, formica, plastic, tapijt en kunstwerken. 

De 6 nieuwste trends in interieur design

Biofiel design: Deze trend richt zich op het integreren van elementen uit de natuur in interieurs, zoals planten, natuurlijk licht en texturen geïnspireerd door de buitenlucht. Het doel is een meer rustgevende en aardende omgeving te creëren waarin mensen kunnen leven en werken.

Biophilic design is een manier om ruimtes te ontwerpen met elementen uit de natuur om een meer harmonieuze en gezonde omgeving voor mensen te creëren. Dit omvat zaken als het integreren van natuurlijk licht, planten en materialen die geïnspireerd zijn door de buitenlucht. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die wonen en werken in ruimtes met een biofiele inrichting minder stress hebben, zich beter voelen en productiever zijn.

Duurzame materialen: Door de toenemende aandacht voor het milieu is er een groeiende belangstelling voor het gebruik van duurzame en milieuvriendelijke materialen in het interieurontwerp. Dit omvat producten van hergebruikte of gerecycleerde materialen, maar ook natuurlijke materialen zoals bamboe en kurk.

Naarmate mensen zich meer bewust worden van het effect van hun keuzes op het milieu, groeit de belangstelling voor het gebruik van duurzame en milieuvriendelijke materialen in interieurdesign. Dit omvat producten van hergebruikte of gerecycleerde materialen, maar ook natuurlijke materialen zoals bamboe, kurk en linnen. Deze materialen kunnen de milieu-impact van bouw- en designprojecten helpen verminderen, terwijl ze ook een unieke en interessante esthetiek bieden.

Gemengde metalen: Het gebruik van een combinatie van verschillende metaalafwerkingen, zoals messing, koper en chroom, wordt steeds populairder. Deze trend kan een ruimte visueel interessanter maken en kan zowel in hedendaagse als traditionele stijlen worden gebruikt.

Het gebruik van een combinatie van verschillende metalen afwerkingen, zoals messing, koper en chroom, wordt steeds populairder in het interieurontwerp. Dit kan een ruimte visueel interessanter maken en kan worden gebruikt om een samenhangende look te creëren in verschillende ontwerpstijlen. Het gebruik van gemengde metalen kan een gelaagde en dynamische look creëren die goed werkt in zowel moderne als traditionele ruimtes.

Aardetinten: Natuurlijke, gedempte aardetinten zoals terra-cotta, olijf en oker worden steeds populairder in het interieurontwerp, omdat ze een warme en uitnodigende sfeer kunnen creëren.

Aardetinten zijn kleuren die geïnspireerd zijn door de natuur en gedempt zijn, zoals terra-cotta, olijf en oker. Deze kleuren creëren een warme en uitnodigende sfeer en werken goed in zowel hedendaagse als traditionele stijlen. Het gebruik van deze kleuren kan een gevoel van rust en aarding in een ruimte creëren.

Textuurstoffen: Texturen zoals bouclé, chenille en corduroy worden gebruikt als statement in meubels en decorstukken. Ze geven een gezellige en warme sfeer.

Textuurstoffen zoals bouclé, chenille en corduroy worden steeds vaker gebruikt in interieurdesign. Deze stoffen geven een ruimte meer diepte en belangstelling en kunnen zowel op grote als op kleine schaal worden gebruikt. U kunt een stof met structuur bijvoorbeeld gebruiken als een opvallend stuk, zoals een bank of stoel met structuur, of u kunt het verwerken in kleinere decorstukken zoals kussens of dekens.

Vintage en antieke stukken: Het gebruik van vintage en antieke stukken als accenten of statements wordt steeds populairder omdat mensen karakter en persoonlijkheid aan hun ruimtes willen toevoegen.

Vintage en antieke stukken worden steeds populairder in het interieurontwerp omdat mensen karakter en persoonlijkheid willen toevoegen aan hun ruimtes. Deze stukken kunnen een unieke en interessante esthetiek toevoegen aan een ruimte, en kunnen worden gebruikt in zowel traditionele als hedendaagse stijlen. Vintage en antieke stukken kunnen worden gebruikt als statement stukken of als accenten, en ze kunnen een geweldige manier zijn om een gevoel van geschiedenis en storytelling toe te voegen aan een ruimte.

Flexwerken en het ontwerp van de werkplek(ken)

Flexibel werken, dat zowel thuis als op kantoor werken omvat, is de laatste jaren steeds populairder geworden. Deze trend heeft geleid tot veranderingen in de manier waarop interieurs worden ontworpen, om tegemoet te komen aan de behoeften van werknemers die thuis of op kantoor werken volgens een flexibel schema.

Een van de belangrijkste interieurtrends in verband met flexibel werken is het creëren van thuiskantoorruimten in woonhuizen. Dit kan het ontwerp van een eigen thuiskantoor omvatten, of de integratie van een werkruimte in een gedeelde leefruimte zoals een woonkamer of keuken. Deze thuiswerkplekken moeten comfortabel, functioneel en efficiënt zijn, met goede verlichting, ergonomisch meubilair en een comfortabele stoel.

Een andere trend is de integratie van meer flexibele en collaboratieve ruimtes in het kantoor. Dit kan het gebruik omvatten van modulair meubilair dat gemakkelijk kan worden aangepast, evenals het gebruik van technologie zoals videoconferentieapparatuur om samenwerking op afstand te vergemakkelijken.

Ontwerpen met natuurlijk licht en uitzicht op de natuur zijn ook erg populair voor kantoorruimtes, om de stress te verminderen en het algehele welzijn van werknemers te verbeteren.

Daarnaast is er een groeiende trend om meer comfortabele en leefbare ruimtes op kantoor te creëren, zoals lounges en pauzeruimtes met comfortabele stoelen en voorzieningen als keukens en koffiestations.

In het algemeen heeft de trend naar flexibel werken geleid tot meer aandacht voor het ontwerpen van ruimtes die comfortabel, functioneel en efficiënt zijn, maar ook kunnen worden aangepast aan de behoeften van de werknemers. Het ontwerp van de ruimte moet dus een evenwicht zijn tussen creativiteit en functionaliteit, dat kan worden aangepast aan verschillende gebruikssituaties.

Advies over interieurstyling?

Wil je een vrijblijvende offerte ontvangen voor een van onze producten of advies over interieurstyling? Neem dan contact met ons op door het contactformulier in te vullen. Wij zijn ook telefonisch bereikbaar via 071-5820830. Wij helpen je graag.

Interieurstijlen

Dit formulier vraagt u om uw contactgegevens zodat wij met u kunnen communiceren. Uw gegevens worden worden nooit aan derden verstrekt. Zie onze Privacyverklaring om te zien hoe wij met uw gegevens omgaan.